Witam serdecznie na Forum Ortodoksyjnym. Poniżej przedstawiam podstawowe zasady, które będą obowiązywać jego uczestników:
"Na Forum Ortodoksyjnym obowiązuje: wyznawanie wiary katolickiej, posłuszeństwo wobec Kościoła i Jego Magisterium, wzajemna braterska życzliwość, zakaz używania wulgaryzmów, zakaz wycieczek personalnych (dopuszczalne jest jedynie napominanie współbraci w duchu miłości i łagodności), zakaz promowania treści sprzecznych z wiarą (typu lewa muzyka, sztuka, literatura itd.). Jeżeli w czymś się będziemy ze sobą nie zgadzać, obowiązuje nas wspólne szukanie Prawdy na dany temat w duchu pokory, modlitwy, z wiarą, że nad nami jest Duch Święty, który ma doprowadzić nas do Prawdy i jedności. Te zasady obowiązują nas i każdego potencjalnego kandydata na nowego uczestnika Forum Ortodoksyjnego. W przypadku rażących naruszeń tak określonych zasad i ich ducha, Administrator może podjąć decyzję (po uprzednim ostrzeżeniu i w przypadku braku poprawy) o wykluczeniu danego uczestnika ze stowarzyszenia."
"Niech Bramą naszego stowarzyszenia będzie Chrystus! - niech będzie otwarte dla każdego katolika, który swoją postawą daje wyraz szczerego pragnienia dostosowania swoich poglądów i swojego życia do wymagań wiary. Niech natomiast będzie wolne od wszelkiego nieposłuszeństwa, buntu, zamętu, kłótliwości, zajadłości, pogardy, ubliżania, szyderstwa, zarozumialstwa, wyzwisk, chamstwa, szkodliwych treści i innego rodzaju chwastów, które tak bardzo ostatnio plenią się na różnych forach. Niech przed nimi ustrzeże Bóg nas samych i wszystkich, którzy zechcą do nas dołączyć, Amen."
Do zasad dodałbym jeszcze poszanowanie języka polskiego. ;o) Nie chodzi mi o prześladowanie literówek, ale notoryczne przekręcanie wyrazów, dziwaczne zmiękczanie końcówek czy zwroty per "kulego" (które mają miejsce na FF) strasznie mnie irytują.
FForumowe "kulego", "peem tak" i inne tego typ zwroty, czy celowe łamanie zasad ortografii, to swego rodzaju maniera, którą także i ja uważam - na dłuższą metę - za dość uciążliwą. Jednak nie zamierzam zobowiązywać uczestników FO do jej nie stosowania. Może trafi do nas ktoś z FF czy Rebelyi, przyzwyczajony do niej i dopiero po jakimś czasie się z niej otrząśnie? Natomiast z wulgaryzmów będzie się musiał otrząsnąć od razu - to jest wymóg tego Forum.
Z mojego punktu widzenia to "grzech" z gatunku dzieci neo z ich: poklikash? czy PaLpItaCja ShIfTa. To zwyczajny brak szacunku dla czytelników. Ale nie upieram się :o)